header

Geschiedenis

Stukje geschiedenis

De jeugdsoos van Wirdum bestaat al jaren en is altijd al te vinden geweest in “De Golle”.

Zoals velen nog wel weten was “De Foarein” tot 2004 aan de voorzijde van de (vroegere) boerderij gevestigd. Het was altijd de plek waar heel veel mensen uit Wirdum en andere omliggende dorpen een biertje kwamen drinken.

Het soosbestuur bestond generatie op generatie uit vrijwillige fanatiekelingen die er elke keer voor zorgende dat de soos kon blijven draaien. Om een korte indruk te krijgen van deze tijd hebben we een aantal foto’s kunnen vinden.

geschiedenis_clip_image002

geschiedenis_clip_image004

geschiedenis_clip_image008

geschiedenis_clip_image012

Geweldig die oude foto’s maar en velen zullen zeggen “dat waren nog een tijden zeg” maar de jeugdsoos van Wirdum is nog steeds te vinden in doarpshûs “De Golle”.

In 2004 hebben ongelofelijk veel vrijwilligers zich ingezet voor DE verbouwing van “De Golle”. Alles zou anders worden en dat is ook gebeurt. Het resultaat is een doarpshûs voor iedereen, van vergaderzaal tot sportaccommodatie en van peuterzaal tot Jeugdsoos.

De jeugdsoos heeft in dit verhaal ook een nieuwe plek gekregen. De soos is namelijk nu via een eigen ingang te betreden aan de achterzijde van het gebouw. Nadat de soos in 2004 en 2005 gesloten was, heeft het oude bestuur de draad weer opgepakt en is begonnen met de nieuwe bar, draaitafel en banken daarnaast natuurlijk het verfwerk.

In dat jaar is er ook een nieuwe groep jongeren in het bestuur gestapt en is de soos een stichting geworden. Dit betekend dat de soos los staat van de Golle, een eigen tapvergunning heeft en verantwoordelijk is voor alles wat er gebeurt. De regels zijn aangescherpt omdat we simpelweg niet anders kunnen. (en ook niet willen). Na het eerste jaar gedraaid te hebben, begint de soos weer echt goed te lopen. Er zijn weinig ongeregeld heden en  dus zijn we ook echt trots op het totaal wat we met zijn allen bereikt hebben. Zowel de vroegere besturen als de zittende mensen.

Om een indruk te geven van de soos hoe het geworden is, staan hieronder een aantal leuke foto’s te zien..

aa

drank

Jeugdsoos nieuw seizoen 2008, nieuw kleurtje (bordeux rood)

Als er nog mensen zijn die mooie verhalen van de soos hebben, kunt je reageren op jeugdsooswirdum@live.nl